Start van hoofdcontent

Stad

nl

Herinrichting Singel: 'Als dat betekent dat er minder auto’s komen is het helemaal top'

17 september 2019, 16.24 uur · Aangepast 17 september 2019, 16.37 uur

De inrichting van het Singel, Spui, Koningsplein en de Nieuwezijds Voorburgwal wordt de komende jaren onder handen genomen. Fietsers en voetgangers krijgen op dit drukke punt straks meer ruimte. Daarnaast komt er een nieuwe tramhalte op het Singel waardoor de huidige haltes op het Spui en Koningsplein komen te vervallen. 'Hierdoor komt er meer ruimte vrij voor een brede stoep, bomen en fietsparkeren' vertelt omgevingsmanager Jordy van Dienst.

De reacties van mensen op straat op deze veranderingen zijn verdeeld, ontdekt AT5's Het Verkeer. Studenten vinden het vooral lastig dat ze hun fiets niet meer op het Koningsplein kunnen zetten. 'Het is een chaos en je moet omfietsen' vertelt een student op weg naar de universiteitsbibliotheek een ander voegt hier aan toe 'irritant dat ik mijn fiets niet meer voor de deur kan zetten'.

Om ervoor te zorgen dat fietsers toch hun fiets kunnen parkeren in de buurt zijn er nu pontons in het water gelegd. Een verkoper van een schoenenwinkel is positief over de herinrichting, 'het is goed dat voetgangers hier meer ruimte gaan krijgen'. 

Een jongen die aan het winkelen is ook blij want zo zegt hij 'de stad wordt er alleen maar mooier van en als dat betekent dat er minder auto's komen is het helemaal top'.

Voor omgevingsmanager Jordy van Dienst is het een uitdaging om hier te werken. 'Het is een heel druk stukje centrum van Amsterdam, er zijn veel ondernemers, horeca-eigenaren en toeristen waar we rekening mee moet houden. Het wordt een hele uitdaging om al die mensen en verkeersstromen in goede banen te leiden. Maar ik vind het wel ontzettend gaaf om op zo’n plek in Amsterdam te werken.'

Werkzaamheden
De komende maanden vinden de voorbereidende werkzaamheden voor de herinrichting plaats op het Spui, Singel en Koningsplein. Dit houdt in dat het tramspoor wordt vervangen en de kabels en leidingen worden vernieuwd. In het voorjaar van 2020 gaat de herinrichting van start. Dit alles heeft gevolgen voor het verkeer. Jordy van Dienst legt uit dat vanwege de werkzaamheden het soms nodig zal zijn om straten af te sluiten.