Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Onderwijsminister wil minder Engelstalige studies

6 september 2019, 17.41 uur · Aangepast 6 september 2019, 19.34 uur

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven wil strenger handhaven op de voertaal van opleidingen. In de toekomst mag een studie alleen in het Engels gegeven worden als dat bijdraagt aan en past bij de identiteit van de studie. Ze vindt dat de internationalisering in het hoger onderwijs zover is doorgeslagen, dat de balans moet worden hersteld.

'Internationalisering in het hoger onderwijs is een groot goed en draagt bij aan de wetenschap, economie en arbeidsmarkt. Dat moet zo blijven. Maar onderzoek laat zien dat de groei van het aantal Engelstalige opleidingen en internationale studenten dusdanig is, dat het hoger onderwijs te veel onder druk komt te staan', licht de minister toe. 

Volgens Van Engelshoven is de kans reëel dat het huidige stelsel op termijn de instroom niet meer aankan en dat het dan de Nederlandse studenten zijn die buiten de boot zullen vallen. Bovendien blijkt uit een beleidsonderzoek dat de groei van het aantal Engelstalige opleidingen een negatief effect kan hebben op de beheersing die studenten hebben van de Nederlandse taal.

Lees ook: Minister: 'Negatieve effecten internationalisering hoger onderwijs in goede banen leiden'

Meer Nederlands
Het kabinet wil de internationalisering daarom aan banden leggen. Concreet stelt de minister voor om de regels voor het aanbieden van niet-Nederlandstalig onderwijs aan te scherpen. Bovendien wil ze met haar wetsvoorstel vastleggen dat buitenlandse studenten de mogelijkheid krijgen om Nederlands te leren.

Daarnaast wil ze studenten uit landen van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) meer collegegeld laten betalen. Onder de EER vallen alle lidstaten van de Europese Unie plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Op het gebied van collegegeld vallen ook Zwitserland en Suriname onder die noemer. Ook wil de minister de mogelijkheid inbouwen om een loting in te voeren op anderstalige trajecten van opleidingen.

Studentenorganisaties blij
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) laten weten blij te zijn met de conclusies van de minister. 'Momenteel worden veel opleidingen zonder motivatie in het Engels gegeven. Het ISO en de LSVb zien de maatregelen als een belangrijke manier om overhaaste internationalisering in te perken', schrijven ze in een gemeenschappelijk persbericht.

Vorig jaar gaf ook de Universiteit van Amsterdam al aan dat ze iets wilden ondernemen tegen de grote toestroom van buitenlandse studenten.

Lees ook: UvA wil toestroom van internationale studenten beteugelen

De vakbonden vinden, net als het ministerie, dat het aantrekken van internationale studenten in de toekomst vooral gebaseerd moet zijn op inhoudelijke argumenten. Dat gebeurt nu te weinig, vinden ze.

'Internationalisering is meer dan het veranderen van de voertaal van een opleiding. Echt internationaliseren betekent gebruik maken van de verschillende perspectieven in de collegebanken en een goede uitwisseling van verschillende opvattingen. Dat moet goed doordacht worden en passen bij het karakter van een opleiding.'