Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter: krakers moeten Fort Velsen uit

21 februari 2019, 17.52 uur · Aangepast 21 februari 2019, 18.56 uur · Foto: Google

De krakers die Fort Velsen sinds begin januari bezetten moeten weg. De rechtbank in Haarlem heeft bepaald dat zij geen toestemming hebben om langer te blijven.

Volgens de rechter heeft de eigenaar van Fort Velsen het volledige recht over zijn eigendom. Het terrein wordt momenteel gebruikt door de eigenaar zelf en dat wil zeggen dat het terrein dus niet onbewoond is. De rechter vindt daarom dat de krakers een nieuwe woonlocatie moeten vinden.

Lees ook: ADM'ers kraken leegstaand Fort Velsen

Enkele krakers, waaronder een paar oud ADM'ers trokken begin januari naar Fort Velsen. Op 15 januari gaf het Openbaar Ministerie aan dit perceel te willen ontruimen. De krakers spanden vervolgens een kort geding aan in de hoop dit tegen te houden. De rechter wees deze vordering donderdag af.  

Stelling van Amsterdam
Het Fort bij Velsen is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Dit is een verdedigingslinie die behoort tot de Werelderfgoedlijst. Het perceel is 76.000 vierkante meter groot en staat sinds deze zomer te koop voor 7.6 miljoen euro. 

De eigenaren van het erfgoed zijn bang voor een financieel risico. Het elektriciteitsgebruik van de krakers en het wegvallen van de verzekering zijn hierbij de grootste gevaren. Om te voorkomen dat toekomstige kopers worden afgeschrokken, hoopt de eigenaar op een spoedig vertrek van de krakers.