Start van hoofdcontent

Stad

nl

De Ruijterkade mogelijk nieuwe afmeerlocatie van 'superjachten'

18 februari 2019, 12.04 uur · Aangepast 19 februari 2019, 10.36 uur · Foto: Foto via AT5-Whatsapp (06 511 909 38)

Naast de grote cruiseschepen wordt onze haven mogelijk ook drukker door de komst van superjachten. De ligplaats 'De Ruijterkade West', ter hoogte van het Havengebouw en de Kamer van Koophandel moet de nieuwe afmeerlocatie worden.

De haven vraagt de nieuwe afmeerlocatie niet zomaar aan. De locatie maakt namelijk deel uit van een veel groter plan: de stad moet schepen aantrekken en weer gaan bouwen en verbouwen. De afgelopen deccenia zijn deze activiteiten en werkzaamheden namelijk flink afgenomen. De haven wilt daar met de komst van deze extra locatie en de nieuwe werf bij het Westelijk Havengebied verandering in brengen. 

Huidige locaties
Momenteel kunnen superjachten al op drie locaties aanmeren: de Amsterdam Marina in Noord, het Scheepsvaartmuseum en de Passenger Terminal Amsterdam aan de Piet Heinkade. Met de aanvraag van deze nieuwe locatie hoopt de haven nog meer jachten naar de stad te kunnen halen. Op termijn is het de bedoeling dat er maximaal vijftien schepen per jaar aan zullen meren.

Jachteigenaren met boten van circa 80 meter lang mogen maximaal zeven nachten op de locatie verblijven. Volgens een woordvoerder van het havenbedrijf kunnen de eigenaren de afmeerlocatie zien als een soort service: ''Het is voor eigenaren heel fijn voor wanneer ze op doorreis zijn, of als ze hun jacht willen laten repareren.''