Start van hoofdcontent

Stad

nl

Iran boos om hulp voor radiostation

24 juni 2009, 17.35 uur · Aangepast 25 juni 2009, 20.12 uur

Iran ziet de Nederlandse financiële steun voor het Iraanse radiostation Zamaneh in Amsterdam als een inmenging in binnenlandse aangelegenheden.

Volgens de Iraanse autoriteiten zendt het station propaganda uit. Dat heeft de tijdelijk zaakgelastigde voor Iran maandag tegen een topambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag gezegd, toen hij daar was ontboden. De Iraanse ambassade heeft dat woensdag in een persverklaring laten weten.

De plaatsvervanger van de Iraanse ambassadeur is na de omstreden presidentsverkiezingen in Iran al twee keer bij Buitenlandse Zaken op het matje geroepen. Iran verwijt het westen inmenging in binnenlandse kwesties. Volgens de zaakgelastigde slaat dat vooral op Nederland, omdat het zich het centrum van vrede en gerechtigheid noemt.

Financiële steun
Radiozender Zamaneh ontvangt tussen 2008 en 2010 3,8 miljoen euro steun van Buitenlandse Zaken, aldus een woordvoerder van het departement. Het project past in het mensenrechtenbeleid, waarin aandacht uitgaat naar vrijheid van meningsuiting en van de pers. Ook krijgt de zender steun van de Nederlandse stichting Press Now, die onafhankelijke media steunt in politiek onrustige landen en conflictgebieden.