Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurtbewoners kopen Café 't Sluisje: 'Geweldig gewoon'

6 april 2017, 17.52 uur · Aangepast 6 april 2017, 18.13 uur

Café 't Sluisje aan de Nieuwendammerdijk in Noord is van de ondergang gered. Buurtbewoners hebben samen zo'n negen ton bij elkaar gesprokkeld om het pand te kunnen kopen.

Na 114 jaar dreigde er vorig jaar een eind te komen aan het café. De eigenaren wilden het verkopen en de buurt vreesde dat het een woning zou worden. 'Alleen maar woonhuizen zijn gewoon saai', stelt een bewoner.

De vraagprijs voor het café was ruim twee miljoen euro. De bank financierde een deel van dat bedrag, maar de bewoners moesten zelf negen ton bijleggen. 'Er zijn een aantal collectieven, legt omwonende Tessa Kits uit. 'We hebben lidmaatschappen van 10.000 euro. En sommigen worden dan door tien mensen ingevuld.'

85 bewoners verenigden zich uiteindelijk in een coöperatie. Toen alles rond was, werd nagedacht over wie het café moest runnen. Al snel kwam de naam van Maaike van Zomeren naar boven, die 14 jaar geleden in het Sluisje werkte.

Los van een paar kleine aanpassingen op de menukaart blijft de kroeg hetzelfde. Tot grote vreugde van de buurtbewoners. 'Het is geweldig gewoon.'