Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Het is nooit mijn intentie geweest'

12 mei 2009, 16.35 uur · Aangepast 12 mei 2009, 18.36 uur

Verdachte Dion G. verklaarde maandag voor de rechtbank dat hij de omgekomen verkeersregelaar Willem van Koerten (54) niets aan had willen doen.

"Het is nooit, nooit, nooit mijn intentie geweest. Ik was echt bang voor een handgemeen. Hij kwam op me af lopen. Hij was groot. Hij was boos." En dus trapte verdachte Dion G. op het gaspedaal en maakte verkeersregelaar Van Koerten een uiteindelijk dodelijke smak.

Springen

Voorafgaand was G. door het lint gegaan toen een andere verkeersregelaar een opmerking maakte op het feit dat een vriend van G. zijn Mini Cooper op een parkeerplaats voor invaliden zette. Om te oefenen met parkeren, aldus de verdachte maandag. Bij het wegrijden door ditmaal G. verklaarde deze regelaar dat hij moest springen om niet geraakt te worden. Van Koerten werd uiteindelijk wel geschept toen hij de situatie wilde oplossen.

Opzet

Het Openbaar Ministerie stelt dat er sprake is van opzet en eist doodslag. Volgens advocaten van G. zou Van Koerten zelf op de motorkap zijn gaan liggen om de Mini Cooper tegen te houden. G. zou toen achteruit zijn gereden, juist om te voorkomen dat de verkeersregelaar onder het voertuig terechtkwam.

Stoornis

Een psycholoog heeft geconstateerd dat G. een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Daardoor was hij verminderd toerekeningsvatbaar tijdens het incident. Over enkele weken gaat de zaak verder.