Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stadsdeel probeert alcoholisten wederom uit Oosterpark te weren

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 november 2016, 19.36 uur

Stadsdeel Oost doet weer een nieuwe poging om alcoholisten uit het Oosterpark te weren. De overlastgevende drinkers bezorgen het stadsdeel al jaren een flinke kater, tot op heden zorgden maatregelen maar voor weinig resultaat. Met een alcoholverbod, dat ook in de winter van toepassing is, én begeleiding naar zorg en een dagbesteding doet het stadsdeel nu een nieuwe poging.

De circa vijftig probleemdrinkers zijn al vroeg op hun plekjes in het park te vinden. Veel parkbezoekers storen zich mateloos aan hen. 'Ze geven veel overlast, er wordt drugs verkocht', stelt een bezoeker. 'Lawaai maken, roken, sigaretten, spuitjes. Er komen kinderen in het park en gezinnen om te spelen. Dan zie je flessen bier', aldus een ander.

Al in 2010 ondervond AT5 aan den lijve dat de sfeer in het park gespannen is. Een interview werd door de drinkers in het park onderbroken. Sindsdien heeft het stadsdeel diverse pogingen gedaan om de alcoholisten - onder meer met een alcoholverbod - uit het park te krijgen. Dat bleek echter niet echt te werken, de overlast verplaatste zich simpelweg.

Volgens stadsdeelvoorzitter Ivar Manuel gaat het nieuwe plan wel werken. 'Dat alcoholverbod werd toen in de zomer ingevoerd, dat is een heel andere periode. We hebben nu een plan van aanpak waarbij een zorgtraject wordt aangeboden aan de mensen uit die groep. Dat krijgen ze ook aangeboden als ze het park verlaten.'