Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Foto-expositie over Amsterdam van 100 jaar geleden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 oktober 2016, 20.24 uur

Een stad in verval en met veel armoede, zo zag Amsterdam er ruim 100 jaar geleden uit. Maar in die tijd groeide ook de industrie en werden beeldbepalende gebouwen neergezet zoals het Centraal Station en de Beurs van Berlage. Omdat tegelijkertijd de fotografie flinke stappen maakte, is deze ontwikkeling goed gedocumenteerd. Een selectie van deze historische foto's is nu te zien in het Stadsarchief.

Met de camera's op je mobiele telefoon, filmende drones en uitschuifbare selfiesticks wordt Amsterdam dagelijks duizenden keren vastgelegd. De ontwikkeling van de stad wordt op elke moment van de dag gedocumenteerd. En dat is ruim 100 jaar geleden ingezet. Anneke van Veen, conservator van het Stadsarchief over die tijd: 'Amsterdam werd een moderne stad, een dynamische stad, dankzij de enorme economische opleving die toen plaatsvond. Tegelijkertijd veranderde er ontzettend veel in de fotografie. Mensen kregen meer geld en meer vrije tijd, althans een deel van de Amsterdammers. Die vonden het heel aantrekkelijk en spannend om er op uit te trekken met een camera, en dat geeft een heel gevarieerd beeld van die stad van 100 jaar geleden.

Donker randje
Steeds meer Amsterdammers kochten een camera. 'Het ging goed met Amsterdam. Er was een economische opleving, maar dat gold natuurlijk niet voor iedereen, het had ook een keerzijde, een donker randje. Een groot deel van de Amsterdammers leefde toch in armoede. Het bijzondere van de fotografie is dat we daar nu ook beeld van hebben', aldus Van veen.

De tentoonstelling is tot en met 5 februari te zien in het Stadsarchief.