Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Organisator Jordaanfestival over klagers: 'Kunnen beter op Westgaarde gaan wonen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 oktober 2016, 20.04 uur

Als een groep buurtbewoners uit de Jordaan zijn zin krijgt, is het gedaan met het Jordaanfestival.

De buurtbewoners hebben overlast van het driedaagse festijn en willen dat het volume van de muziek omlaag gaat. Dat zou volgens de organisatie de doodsteek zijn. 'We hebben duurdere apparatuur laten komen, zodat het beter afgesteld kan zijn op het terrein. We doen er al van alles aan om het mensen hier in de buurt het naar hun zin te maken', reageert organisator Jan de Bie.

Westgaarde
Volgens medeorganisator Frans Stuy zijn de de klagers 'mensen die niks leuk vinden.' 'Ze willen een soort Venetië hebben in Amsterdam. Rust. Dan kunnen ze beter op Westgaarde gaan wonen. Mag ik niet zeggen, maar ik doe het toch. '

Tien klachten
Het festival trekt jaarlijks duizenden mensen. Het aantal klagers ligt aanzienlijk lager: tien dit jaar, nadat het er vorig jaar zo'n twintig waren. Volgens een bewonerswoordvoerder komt dit omdat ze zich toch niet gehoord voelen. 

Lees ook: Hockeyveld uit Heemstede redt Jordaanfestival

Volgende week dinsdag verstuurt stadsdeel Centrum een advies aan de centrale stad wat de grenzen van evenementen op de Appeltjesmarkt moeten worden. Wat de buurtbewoners betreft, wordt het maximale volume van 85 naar 75 decibel bijgesteld. 'Als de politiek daarmee instemt kun je wel stellen dat het festival een dood kindje is', besluit De Bie.