Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Centrum staakt handhaving op markiezen Haarlemmerstraat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 oktober 2016, 11.49 uur

Ze strijden al maanden voor het behoud van hun markiezen: de ondernemers op de Haarlemmerstraat. Van het stadsdeel moesten veel winkeliers hun zonneschermen verwijderen omdat er geen vergunning voor was aangevraagd. Maar de ondernemers lijken nu toch aan het langste eind te trekken.

Stadsdeel Centrum staakt namelijk per direct de handhaving op markiezen in de Haarlemmerstraat waar geen vergunning voor is aangevraagd. Dat schrijft De Telegraaf. Stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje wil dat het college en de raad opnieuw gaan kijken naar de toepassing van de welstandsnota.

Lees ook: Ondernemers Haarlemmerdijk strijden voor behoud luifels: 'Je kan beter een bus ME meenemen'

Veel markiezen in de Haarlemmerstraat hangen er al decennialang. Ze zijn bevestigd aan panden die onderdeel zijn van het UNESCO-erfgoed, en zouden daarom eigenlijk eraf moeten. Maar na alle maatschappelijke ophef wil Oranje dat de gemeenteraad opnieuw kijkt naar de regels, voordat het stadsdeel verder gaat met de handhaving. Eerder werd met forse dwangsommen gedreigd als de zonwering niet verwijderd zou worden, maar die boetes zijn dus voorlopig van de baan. Wel geeft het stadsdeel aan dat er gecontroleerd blijft worden op andere zaken.

Markiezen Haarlemmerstraat: op 24/9 heeft stadsdeel besloten handhaving op te schorten en de vraag terug te leggen bij college en raad.

— Boudewijn Oranje (@OranjeBoudewijn) October 2, 2016