Start van hoofdcontent

Stad

nl

Heineken wil nieuw gebouw met glazen gevel op Leidseplein

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 juli 2016, 13.04 uur · Foto: MVSA Architects

Als het aan Heineken en eigenaar Caransa ligt wordt het gebouw op de hoek van het Leidseplein, ook wel de Heineken Hoek, omgebouwd tot een modern vier sterren hotel en café.

Nu zit er ook al een café in het pand. Maar het pand sluit niet meer aan bij de bouwhoogtes op het plein, zo meent eigenaar Caransa. Heineken en Caransa hebben een vergunning aangevraagd bij de gemeente voor het gebouw. 

Het nieuwe pand, dat is ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau MVSA Architects, springt erg in het oog met een dubbele gevel, waarvan de buitenste gevel van glas is. Ook wordt er een patroon in de gevel gemaakt met verschillende dieptes, waardoor het een licht reliëf krijgt. De kleur en het patroon zullen ook in het dak te zien zijn. Door het glas is, tegen de binnenste gevel aan, het logo van Heineken te zien. De binnengevel is opgebouwd uit witte, driehoekige platen.

abc5media_image_1

Ook is er gedacht aan duurzaamheid. In het gebouw worden verschillende dingen gebouwd met het oog op energiebesparing of de opwekking van energie. Zo komen er zonnepanelen op het dak, krijgt het gebouw een energiezuinige lift, waterbesparende toiletten en zelfsluitende kranen. Ook aan de Amsterdamse fauna is gedacht: het gebouw krijgt vleermuiskasten.

Als het plan wordt goedgekeurd en de bouw loopt volgens plan, moet het gebouw in het eerste kwartaal van 2018 worden opgeleverd.