Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Voorzitter Kales wil vereniging aandeelhouders Ajax opheffen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 november 2015, 09.40 uur

Frank Kales, oud-directeur van Ajax en nu voorzitter van de vereniging voor aandeelhouders van Ajax, gaat die vereniging opdoeken.

Dat maakt de vereniging, avAjax, bekend op hun website. Het voorstel voor het opheffen van de vereniging is geaccepteerd door het bestuur en wordt tijdens de ledenvergadering van avAjax nog voorgelegd. Volgens voorzitter Kales werd er nagenoeg niet geluisterd naar voorstellen die de vereniging deed bij het bestuur van Ajax. 'Op basis van deze gesprekken is een voorstel gemaakt met hulp van de gemeente Amsterdam om in de stad voetbalevenementen te organiseren voor de jeugd en daarmee ook een financiële opbrengst te genereren voor de Ajax Foundation. Na de uitwerking van dit voorstel is dit door de directie van Ajax n.v. zonder enige terugkoppeling terzijde gelegd', schrijft Kales in zijn verklaring.

In 2011 werd de vereniging voor aandeelhouders opgericht. Het doel was toen om fans en 'kleinere' aandeelhouders ook een stem te geven in het beleid van de club. De club zelf heeft 73 procent van de aandelen in handen. Na vier jaar komt Frank Kales nu tot de conclusie dat het niet gelukt is dat doel waar te maken. De voorzitter benoemd nog dat Ajax, als beursgenoteerd bedrijf, alle aandeelhouders gelijk moet behandelen. 

De vereniging is vandaag ook aanwezig op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Ajax. Detail: dit jaar wordt voor het eerst in elf jaar weer dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. Veel zal dat echter niet zijn.