Start van hoofdcontent

Stad

nl

Honderden kinderen in Arena onderzocht voor volksonderzoek

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 oktober 2015, 18.03 uur

Bloed prikken, hartfilmpjes en echo's. De Amsterdam Arena is deze dagen het decor voor een nieuwe fase van het volksonderzoek Amsterdam Born Child and their Development (ABCD). De komende dagen worden er in totaal vijfhonderd kinderen ondezocht in de Arena.

 Elf jaar gelden begon de samenwerking tussen het AMC en de VU. Twaalfduizend zwangere moeders in Amsterdam werden destijds opgeroepen om mee te doen aan het onderzoek. 'We kijken dus naar leeftijd tijdens de zwangerschap, of de moeders bijvoorbeeld gerookt hebben, of ze veel stress hadden tijdens de zwangerschap. We bekijken wat dat voor invloed heeft op de ontwikkelingen en de gezondheid van het kind', aldus hoofdonderzoeker Tanja Vrijkorter.

Resultaten uit eerdere onderzoeksfases wezen al uit dat kinderen van moeders met overgewicht tijdens de zwangerschap een grotere kans op suikerziekte hebben. Informatie waar consultatiebureaus rekening mee houden. Het blijkt echter moeilijk om er voor te zorgen dat de moeders dan ook echt gezond gaan leven. 'Je kan dus proberen om daar interventies programma's voor te ontwikkelen. Want wat is de reden dat iemand rookt? Is er veel stress. Is er veel angst of heeft iemand depressieve gevoelens? Dat is belangrijk om dat mee te pakken', legt Vrijkorter uit.

Naast de kinderen wordt er van de ouders ook wat gevraagd. Zij vullen tussentijds vragenlijsten in die een nog beter inzicht moeten geven in de groeiprocessen van de kinderen, maar dat is geen obstakel. De onderzoekers hopen dat de kinderen vooral mee blijven doen met het onderzoek, zeker met de pubertijd in het vooruitzicht. Zij hopen dat ze de onderzoeken over vijf jaar weer kunnen herhalen.