Start van hoofdcontent

Stad

nl

D66 wil galerijflats onderzoeken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 mei 2015, 17.18 uur

D66 in de gemeenteraad wil dat enkele tientallen galerijflats in de stad worden onderzocht. Dit soort bouwwerken vertonen vaak gebreken. Ook is er een galerij ingestort in Leeuwarden.

In april werd er een landelijk onderzoek gepubliceerd waarin wordt gewaarschuwd voor instortingsgevaar. Dit schrijft Het Parool. Volgens D66 staan er in de Bijlmermeer, Nieuwendam, de Molenwijk, bij de Loenermarkt, in Kattenburg, Buitenveldert en Geuzenveld flats die moeten worden onderzocht. In totaal gaat het om ongeveer dertig flats.

Reinier Dantzig van D66 zegt dat het onderzoek, uitgevoerd door een aantal technische bureaus, aanleiding geeft voor inspectie. Corporatie De Key zegt intussen dat het al inspecties heeft gedaan en De Alliantie gaat dit jaar drie flats inspecteren.

Mursel Sahin van SGS Intron, een van de onderzoekers, zegt in Het Parool: 'Het gaat bij risicoflats steeds om galerijen die als verlengde vloeren zijn aangebouwd. Er ontstaat corrosie als bewoners om sneeuw en vorst te bestrijden met zout strooien. Dat tast de stalen bewapening aan.'

In Leeuwarden stortte in 2011 een deel van de galerijen van een flat in. Twee jaar geleden werden er problemen ontdekt in Den Haag.