Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rapper Appa vastgezet na aanhouding bij grensovergang

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 mei 2015, 13.08 uur

Amsterdammer Rachid El Ghazoui, beter bekend als rapper Appa, is gisterenmiddag gearresteerd op een parkeerterrein bij grensovergang Hazeldonk in Noord-Brabant. Hij heeft de rest van de middag in de cel doorgebracht. De rapper spreekt op Twitter van racisme.

Dat meldt Omroep Brabant. De rapper zegt dat hij werd aangehouden omdat hij voldeed aan het profiel van een drugsrunner. 'Nadat ik vroeg wat dat profiel was, was het antwoord "Marokkaan"', aldus de rapper op Twitter. Ook zou hij gewond zijn geraakt bij zijn arrestatie en zou hij zijn bedreigd door agenten. Hij zegt beelden te hebben van de arrestatie.

Ik heb beelden gemaakt van de arrestatie, morgen met m'n advocaat kijken hoe en wat! Stay tuned! #etnischeprofilering

— Appa (@thisisAppa) May 6, 2015

Aangehouden
De politie zegt tegen de omroep dat er echter iets anders is gebeurd. Volgens een woordvoerder is er een 32-jarige Amsterdammer aangehouden, omdat hij tot driemaal toe weigerde om zijn rijbewijs en kentekenbewijs te laten zien. Daarop is de rapper aangehouden wegens niet voldoen aan een bevel.

Bij zijn arrestatie zou Appa zich hebben verzet, waarna hij is overgebracht naar het bureau in Breda. De rapper is na verhoor heengezonden. Appa zelf heeft nu een video van zijn arrestatie online gezet.

Omstreden
El Ghazoui kwam vorige maand in opspraak toen hij een toespraak hield bij een anti-discriminatiebijeenkomst. Hij is omstreden omdat hij in het verleden Israël vergeleek met nazi-Duitsland. Ook heeft hij zionisten vergeleken met 'hebberige hyena's die uit zijn op ons geld en bloed'. Appa liet hierop weten dat hij de aantijgingen dat hij antisemiet zou zijn, onzin vindt.