Start van hoofdcontent

Stad

nl

Misleiding in de supermarkt en de strijd tegen onze dagelijkse zoutoverdosis

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 maart 2015, 19.36 uur

Goede voeding is van levensbelang. Helaas wordt er, ook in Nederland, veel gesjoemeld in de voedselindustrie. Zo liggen er in de winkel behoorlijk wat producten met misleidende etiketten.

Bijvoorbeeld Healthy People blauwe bosbes en framboos. Je denkt blauwe bosbessensap te drinken, maar als je het etiket leest, blijkt dat het eigenlijk witte druivensap en appelsap is. Terwijl op het pak handenvol blauwe bosbessen en frambozen staan. Misleiding, zegt de Consumentenbond. Daarom spreekt de bond fabrikanten hierop aan.

En, we eten veel te veel zout en dat is slecht voor onze gezondheid. Je kunt er bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten van krijgen. 1 gram per dag zou gezond zijn, maar de gemiddelde Nederlander krijgt dagelijks 9 gram binnen. Het probleem is dat ruim tachtig procent van het zout dat we eten al in de voedingsmiddelen zit die we kopen. De enige manier om dit terug te dringen is door wettelijke maatregelen op te leggen aan de producenten, want zij zijn de enigen die iets kunnen doen aan dit probleem.

Martine Bakker