Start van hoofdcontent

Stad

nl

Deel gedupeerden gasexplosie mogelijk vandaag naar huis

6 september 2014, 13.57 uur · Aangepast 9 september 2014, 21.25 uur

Bewoners van 35 woningen van de door een gasexplosie getroffen flat in Diemen horen in de loop van de dag of ze kunnen terugkeren. Dat meldt woningcorporatie De Key.

In afwachting van de controle of hun woningen veilig zijn voor een terugkeer, hebben ze de afgelopen nacht doorgebracht in hotels in de omgeving. 'Wij proberen de bewoners vandaag terug te laten gaan, maar eerst moeten de gemeente en de brandweer goedkeuring geven', zei een woordvoerster.

48 andere woningen in het gebouw zijn tot dinsdag in ieder geval niet bewoonbaar en 56 woningen zijn langer onbewoonbaar verklaard. Voor 54 huishoudens in de flat was er geen gevaar na de explosie. In de flat kwamen door een explosie na een gaslek donderdag twee mensen om het leven.

Melding bij De Key kort voor explosie
Bij De Key kwam kort voor de explosie een melding binnen van een bewoner die een gaslucht rook.  'De melding werd gedaan om 15.38 uur, toen is een monteur van de woningbouwvereniging meteen gaan rijden, deze heeft de bewoonster nog geprobeerd te bellen. Dat was om 15.41 uur, kort na de explosie.'

Vrijdag werd duidelijk dat Liander door de aannemer om 15.24 uur op de hoogte is gesteld van het gaslek. De netbeheerder schakelde vervolgens niet de hulpdiensten in, omdat dat naar eigen zeggen niet hun taak is.