Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Maarten van Roozendaal overleden

2 juli 2013, 00.39 uur · Aangepast 4 juli 2013, 19.55 uur

Zanger en kleinkunstenaar Maarten van Roozendaal is vandaag overleden.

Van Roozendaal was ongeneeslijk ziek. Vandaag is hij in zijn woonplaats Amsterdam op 51-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn managementbureau. In februari kreeg hij de diagnose longkanker en stopte met optreden. Tijdens zijn carrière won hij vele theaterprijzen, waaronder de Zilveren Harp en de Annie M.G. Schmidtprijs.

Van Roozendaal - geboren in 1962 in Heiloo - begon pas op latere leeftijd met zijn theatercarrière. Lange tijd combineerde hij zijn muzikale activiteiten met werken achter de bar. In de jaren negentig koos hij definitief voor het podium met zijn zelfgeschreven liedjes. Met thema's als leven, liefde, dood en drank laveerde hij daarmee tussen melancholie en cynisme.

De voorstelling Barmhart levert in 2006 een nominatie op voor de Poelifinario, de prijs voor het beste cabaretprogramma van het seizoen. In 2008 wint Van Roozendaal de prijs met zijn voorstelling Het wilde westen. Op zaterdag 6 april 2013 zou in het Lux Theater in Nijmegen zijn laatste voorstelling zijn.

Vrienden en fans kunnen maandag in De Duif afscheid nemen van de gisteren overleden Maarten van Roozendaal. Zijn impresariaat KikProductions meldt dat iedereen tussen 11.30 en 12.30 uur welkom is op de Prinsengracht 756 om een laatste groet te brengen. De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden.