Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eis: 100 uur werkstraf voor buschauffeur dodelijk ongeluk

20 maart 2013, 13.39 uur · Aangepast 22 maart 2013, 13.45 uur

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag honderd uur werkstraf en een rijontzegging van een jaar geëist tegen een buschauffeur die begin vorig jaar betrokken was bij een dodelijk ongeval in Amstelveen.

Bij de botsing tussen een bus en een tram kwam op 7 januari 2012 een vrouw om het leven. Het ongeluk gebeurde nadat de buschauffeur door rood was gereden.

Tijdens de rechtszaak betuigde de zeer geëmotioneerde buschauffeur woensdagmorgen spijt: 'Ik zou het willen terugdraaien, maar dat kan ik niet. Dat spijt me'. Hij gaf aan het rode licht niet gezien te hebben doordat hij was gefocust op een groepje fietsers die zonder licht ook het kruispunt naderden. Volgens zijn advocaat komt er op dit kruispunt zeer veel verkeer tegelijk op de verkeersdeelnemers af.

De officier van justitie vond wel dat de buschauffeur straf verdient. Hij vindt dat het de chauffeur aan te rekenen is dat hij het rode licht niet zag terwijl dit al op tientallen meters van te voren te zien was. Hij eiste een werkstraf van honderd uur plus een rijontzegging van een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Over twee weken is de uitspraak.

Martin Damen