Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Politieagenten krijgen muts'

26 juli 2012, 19.26 uur · Aangepast 22 oktober 2012, 19.13 uur

Het is binnenkort gedaan met de politiepet. Agenten dragen naar het zich laat aanzien in de toekomst een veldmuts op hun hoofd.

De muts maakt onderdeel uit van een nieuw uniform, wat momenteel door een beperkt aantal agenten wordt getest, zo meldt het NRC donderdag. Het uniform bestaat uit een donkerblauwe overallbroek met losse zakken in hoge schoenen en een muts in plaats van een pet, zo bevestigt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP, donderdag in de krant.

'Het uniform lijkt sterk op dat van collega's uit Scandinavië en Oostenrijk', stelt Van de Kamp. Het pak moet comfortabeler zijn dan het huidige uniform en beter bestand zijn tegen ruige omstandigheden. 'De collega's moeten regelmatig tussen rommel op en neer kruipen als ze achter verdachten aanzitten', zegt Van de Kamp.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie weten dat er van het testen van nieuwe uniformen nog geen sprake is. 'Wat er nu wordt getest zijn de nieuwe operationele politiebroeken', aldus het ministerie.

Begin van dit jaar bleek dat veel agenten hun huidige uniform niet stoer genoeg vinden. Zo zou een meerderheid van de agenten liever een baret dragen, dan een pet.