Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kerkklok Uithoorn dreigt te vallen

10 mei 2012, 14.33 uur · Aangepast 11 mei 2012, 17.10 uur

De klok in de 38 meter hoge kerktoren van een kerk aan de Schans in Uithoorn dreigt naar beneden te vallen.

De constructie van de kerktoren is namelijk wankel. De brandweer heeft het gebied rond de kerktoren afgezet en is bezig met een evacuatie.

Het betreft de Sint-Jan de Doperkerk, ook bekend als de Schanskerk. De voormalige rooms-katholieke kerk is al een paar jaar gesloten. Het gebouw verkeert volgens een gemeentewoordvoerster in zeer slechte staat. Ze zegt dat er een serieus risico bestaat op instorting en dat er donderdag snel actie moest worden ondernomen.

Volgens een woordvoerder van de brandweer is het gebied in een cirkel van 60 meter rondom de kerk afgezet. Dit is een voorzorgsmaatregel. 'We kijken nu hoe dit op een veilige manier opgelost kan worden', aldus de brandweerwoordvoerder.

Op de website van de gemeente staat dat het parochiebestuur op last van de verzekeringsmaatschappij de kerk eind 2007 buiten gebruik heeft gesteld vanwege de slechte bouwkundige staat. Een grondige bouwkundige restauratie zou 4,4 miljoen euro kosten. Het bisdom Haarlem-Amsterdam en het parochiebestuur Emmaüs heeft de gemeente laten weten dat er geen geld is voor het herstel van de kerk. Ze vrezen bovendien blijvend hoge exploitatiekosten.

Op basis van een alarmerend rapport van het bureau Delfgou van vorige maand heeft de gemeente Uithoorn het parochiebestuur een aanschrijving gestuurd. Op basis van het rapport maakt de gemeente zich zorgen over de veiligheid van voorbijgangers en omwonenden van de Schanskerk. 'Het gebouw verkeert in een dusdanig slechte staat dat met spoed maatregelen moeten worden getroffen in het kader van de veiligheid', meldde de gemeente Uithoorn al eerder op haar website.

'Om te zorgen dat omwonenden en voorbijgangers geen gevaar lopen, moet het parochiebestuur op zeer korte termijn maatregelen nemen. In het aanschrijven aan de eigenaar is deze gesommeerd per direct actie te ondernemen en zorg te dragen voor de veiligheid in de omgeving van de kerk', aldus de gemeente.