Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM: 'agenten logen niet bewust'

7 maart 2012, 17.26 uur · Aangepast 9 maart 2012, 17.00 uur

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam legt zich niet neer bij de uitkomst van een zaak waarmee de rechtbank vorige week korte metten maakte omdat politieagenten zouden hebben gelogen.

Twee mannen die werden verdacht van mishandeling van politiemensen, gingen vrijuit. Volgens de rechtbank logen de agenten in een proces-verbaal over de gebeurtenissen.

Het OM vindt dat er geen sprake is geweest van 'doelbewust liegen', zoals de rechtbank in het vonnis heeft vastgesteld. Het OM heeft woensdag beroep aangetekend tegen de uitspraak.

De zaak draaide om een incident uit 2009. Twee agenten deelden in het Westerpark een parkeerboete uit aan de verdachten, riepen op zeker moment versterking op en arresteerden het duo. In het proces-verbaal noteerden de agenten dat de verdachten hen bedreigden en aanvielen. Uit beelden van bewakingscamera's bleek dat dit niet zo was. De beelden toonden ook aan dat de agenten niet tevergeefs hebben geprobeerd een van de verdachten te boeien, zoals in het proces-verbaal stond.

Onjuistheden, aldus de rechtbank, die doelbewust zijn opgevoerd, want het is ondenkbaar dat beide betrokken agenten zich op dezelfde manier vergissen over wat er precies is gebeurd. Het OM zegt dat de agenten nooit zijn gehoord over het verschil tussen hun verhaal en dat wat op de camerabeelden te zien is.

De bij de zaak betrokken advocaat Sander Janssen zei het woensdag onbegrijpelijk te vinden dat het OM in hoger beroep gaat, omdat het wat hem betreft zonneklaar is dat de agenten flink in de fout zijn gegaan. 'Ik kan zelf niet bedenken hoe de hogere rechter, het gerechtshof, hier anders over zou kunnen denken dan de rechtbank', aldus de raadsman.

De politie stelt een eigen onderzoek naar de gang van zaken uit. Zij wacht de uitkomst van de zaak in hoger beroep af.