Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Geef ouders spreekrecht in zedenzaak'

14 september 2011, 19.15 uur · Aangepast 21 maart 2013, 15.36 uur

De ouders van de slachtoffertjes in de Amsterdamse zedenzaak moeten tijdens het proces spreekrecht krijgen. Krijgen zij dat niet, dan worden de zeer jonge slachtoffers in feite monddood gemaakt.

Bovendien zijn ook de rechten van de ouders door de praktijken van hoofdverdachte Robert M. en zijn medeverdachten geschonden en is hun pijn en leed berokkend.

Dat schrijft kinderrechtenorganisatie Defence for Children/ECPAT in een rapportage, die woensdag aan het dossier van de zedenzaak is toegevoegd. De rapportage is opgemaakt op verzoek van advocaat Richard Korver, die een grote groep bij de zaak betrokken ouders bijstaat.

Korver heeft zich er van meet af aan voor beijverd dat zij in de rechtszaal het woord kunnen voeren. De advocaten van Robert M. zijn daar tegen, omdat de wet dit niet zou toestaan.

Volgens rapporteur J. van der Kooi is het niet de bedoeling van de wetgever geweest om wettelijke vertegenwoordigers van minderjarigen die zelf het spreekrecht niet kunnen uitoefenen, uit te sluiten.

Meer over deze zaak kun je lezen in het dossier.