Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zedenzaak Robert M. voor rechter

14 september 2011, 11.31 uur · Aangepast 21 maart 2013, 15.35 uur

In de gerechtsbunker in Osdorp vindt woensdag opnieuw een zitting plaats in de grote 'Amsterdamse zedenzaak'. Het gaat om de strafzaken tegen hoofdverdachte Robert M. en zijn partner Richard van O.

De ouders van de slachtoffertjes zitten tijdens de zitting niet op de publieke tribune, maar in een speciaal ingerichte zaal.

De zitting is pro forma. Het onderzoek van politie en justitie loopt nog. M. verblijft nog in het Pieter Baan Centrum voor een gedragsdeskundige observatie. Van O. heeft dat onderzoek inmiddels achter de rug.

Het Openbaar Ministerie zal woensdag een toelichting geven op de voortgang van het uiterst omvangrijke onderzoek, zoals het ook deed tijdens de twee eerdere pro-formazittingen dit jaar. Het inhoudelijke proces zal naar verwachting in 2012 plaatsvinden.

De politie arresteerde Robert M., die woensdag 28 wordt, vorig jaar december. Hij bleek jarenlang tientallen heel jonge kinderen ernstig te hebben misbruikt, onder meer op de Amsterdamse crèches waar hij werkzaam was. Het onderzoek heeft zich na zijn arrestatie als een olievlek uitgebreid, waarbij een reeks verdachten is opgepakt.