Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Vernielingen bij studio van ontwerper

12 november 2010, 23.06 uur · Aangepast 15 november 2010, 00.34 uur

Activisten hebben in de nacht van woensdag op donderdag vernielingen aangericht bij de studio van ontwerper Willem van der Sluis aan de Van Ostadestraat.

Volgens Van der Sluis werden rond 2.30 uur twee ruiten van zijn studio ingegooid. Ook werd er een vloeistof "met een kunstmest-achtige geur" naar binnen gegoten en hadden de activisten 'NSB' op de muur gekalkt.

De ontwerper heeft onder andere de koepels van de recreatieruimtes van gevangenis de Schie in Rotterdam en het detentiecentrum in Zaandam ontworpen. In het detentiecentrum worden uitgeprocedeerde asielzoekers vastgehouden. De vernielingen zijn daarom mogelijk een protest tegen het asielbeleid.

Van der Sluis laat in een reactie aan AT5 weten niets te begrijpen van de vernielingen: "Mijn ontwerpen zijn juist bedoeld om aandacht te vragen voor een humanere aanpak van asielzoekers." De politie heeft de zaak in onderzoek. De ontwerper laat weten maandag aangifte te gaan doen.

Eerder deze week werden op Indymedia vernielingen bij vier verschillende anti-kraakbureau's geclaimd. Ook werd op de site de verantwoordelijkheid opgeëist voor het ingooien van de ruiten van een Rabobank in Oost. Deze acties waren expliciet gericht tegen de antikraakwet.