Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onwel door damp in bouwput N/Z-lijn

8 oktober 2010, 13.04 uur · Aangepast 9 oktober 2010, 19.28 uur

In een bouwput van de Noord/Zuidlijn aan het Rokin in Amsterdam is vrijdagochtend rond 10.30 uur op 24 meter diepte gasdamp vrijgekomen.

Hierdoor liepen drie werknemers ademhalingsproblemen op, aldus een woordvoerder van projectbureau Noord/Zuidlijn. Twaalf werknemers moesten de bouwput uit.

Volgens de woordvoerder betrof het geen gaslek, zoals eerder werd gemeld. "Zo diep onder de grond kan wel eens een gasbel vrijkomen", zei hij. De werknemers sloegen alarm toen ze een geur van rotte eieren roken. De bouwput werd daarop onmiddellijk ontruimd. Metingen van de brandweer hebben geen gevaarlijke gassen gemeten. Wel was er een licht verhoogde waarde van een gas, waarschijnlijk stikstofdioxide, aldus de zegsman. De omgeving liep geen gevaar.

De bouwput kon rond 12.30 uur weer worden vrijgegeven. Een van de onwel geworden werknemers is inmiddels weer aan het werk gegaan. Uit voorzorg hebben de medewerkers extra bescherming, zoals gasmaskers, opgedaan. Extra ventilatie behoort eveneens tot de extra maatregelen op de plek.

De politie rukte om 10.30 uur na een melding over een sterke lucht bij Hotel Des Arts met groot materieel uit. Daar aangekomen bleek het om een gaslek in een bouwput te gaan. Alle medewerkers werden uit voorzorg uit de bouwput gehaald. Drie mensen zijn met ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis gebracht, maar ze maken het inmiddels weer goed. De brandweer heeft metingen gedaan. Daaruit bleek een verhoogde stikstofmonoxidewaarde. Het is nog onduidelijk hoe het lek is ontstaan. De werkzaamheden in de bouwput worden hervat. Op de plek waar het lek was, zullen de medewerkers voorlopig maskers dragen.