Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schip vaart over plezierbootje heen

23 mei 2010, 13.16 uur · Aangepast 25 mei 2010, 10.08 uur

Een man en een vrouw zijn zaterdagavond rond 21.00 uur te water geraakt in het IJ. Dit gebeurde nadat ze met hun plezierbootje in aanvaring waren gekomen met een binnenvaartschip.

De aanvaring gebeurde ter hoogte van de Piet Heinkade. Een binnenvaartschip kwam uit de richting van de Oranjesluizen toen het in de buurt van het Centraal Station een plezierbootje, ondanks meerdere waarschuwingen, niet kon ontwijken. Het schip voer vervolgens over het plezierbootje heen, waarbij de man en de vrouw van het bootje in het water terecht kwamen.

De slachtoffers zijn door een Connexxionboot uit het water gevist en met lichte onderkoelingsverschijnselen naar het OLVG gebracht. Het bootje kon niet meer op tijd door duikers worden gered en is gezonken naar de bodem.

Het KLPD wil in verband met het ongeluk van zaterdag nog het volgende kwijt: Met het vaarseizoen in aantocht adviseert de Waterpolitie schippers van pleziervaartuigen kennis te nemen van de belangrijkste regels op het water. Zo heeft de beroepsvaart altijd voorrang op de pleziervaart. Het is een samenspel op het water waarbij beide soorten vaartuigen zoveel mogelijk rekening met elkaar houden, maar als het fout gaat, delft de pleziervaart vaak het onderspit. Kennis en bewustzijn van de regels en goed uitkijken, is het devies van de Waterpollitie.