Start van hoofdcontent

Stad

nl

Twee huizen onbewoonbaar door riool

25 februari 2010, 13.01 uur · Aangepast 26 februari 2010, 13.04 uur

Twee van de tien woningen die woensdag aan de Schelpenhoek in Diemen werden ontruimd, zijn voorlopig niet bewoonbaar.

Aanleiding was een chemische stof in het riool, waardoor een verstopping ontstond en zwaar verontreinigd water naar boven kwam in de huizen. De overige bewoners kunnen in principe weer terug naar huis, maar moeten gebruikmaken van tijdelijke sanitaire voorzieningen. Dat maakten de politie en de gemeente Diemen donderdag bekend.

Volgens een woordvoerder van de politie is de chemische stof propiophenon. Deze substantie is niet gevaarlijk bij inademen, maar heeft wel een bijtend effect bij aanraking en verspreidt een nare geur. De politie onderzoekt momenteel hoe de chemische stof in het riool terecht kon komen. De bewoners moesten woensdagmiddag hun huis uit en hebben de nacht doorgebracht in een hotel. De politie heeft de woningen in de nacht bewaakt.

Voor de bewoners van de twee huizen die het ergst zijn getroffen, wordt vervangende woonruimte gezocht. Hier is het water met de substantie naar boven gekomen. Bij de acht overige woningen is alleen sprake van stank en kan het riool nog niet worden gebruikt. Het is nog niet duidelijk of al deze huurders terugkeren naar huis of dat ze tijdelijk elders onderdak krijgen, aldus een gemeentewoordvoerder.