Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente in actie tegen zelfmoorden

4 november 2009, 14.23 uur · Aangepast 5 november 2009, 12.49 uur

Amsterdam wil het aantal zelfmoorden terugdringen. De gemeente hoopt de zo'n honderd zelfdodingen per jaar met zeker vijf procent te verminderen.

Dit meldt Het Parool woensdag. De afgelopen tien jaar moest de ambulance zesduizend keer uitrukken voor zelfmoord of pogingen daartoe. Dit blijkt uit nog vertrouwelijk onderzoek van de GGD. Na Groningen is Amsterdam de stad met de meeste zelfmoorden. Het aantal ligt op twaalf op de duizend inwoners. Landelijk ligt dat aantal op negen à tien op de duizend. Amsterdammers kiezen het vaakst voor verhanging, blijkt uit het onderzoek. Vergeleken met andere steden springen Amsterdammers vaker van hoge gebouwen. Ook woensdag moesten de hulpdiensten uitrukken. Op het Oude Meerhof in Osdorp dreigde een verwarde man in zwembroek van een dak te springen.

De gemeente wil dat de bovenste verdiepingen van hoge gebouwen moeten minder toegankelijk gemaakt worden en dat beruchte plekken bij het spoor worden afgeschermd. Verder wil de gemeente dat hulpverleners, zoals huisartsen en onderwijzers, worden opgeleid om de tekens sneller te herkennen. Bij pogingen tot zelfmoord moet de nazorg ook verbeterd worden.