Start van hoofdcontent

Stad

nl

"Uitspraken Welten onprofessioneel"

28 oktober 2009, 15.49 uur · Aangepast 22 november 2011, 16.08 uur

Burgemeester Job Cohen noemt de uitspraken van korpschef Bernard Welten onlangs in NRC Handelsblad onprofessioneel.

Dat zei Cohen woensdag in de gemeenteraad. "Ik ben vlak voor de publicatie door Welten geïnformeerd over de inhoud ervan", aldus de burgemeester. "Ik vond een aantal uitlatingen onprofessioneel. Welten is het daarmee eens."

De korpschef uitte kritiek op Cohen en minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Hij zei dat de twee hem beknotten in zijn werk en dat hij onvoldoende ruimte krijgt om in het openbaar te vertellen wat er speelt in de samenleving en op welke wijze er iets aan gedaan kan worden. Hij vertelde verder dat hij zijn ambities heeft moeten bijstellen. Welten kwam enkele dagen later terug op zijn woorden na forse kritiek. Hij liet weten het te betreuren dat de indruk was ontstaan dat hij afstand had genomen van de burgemeester en de minister.

Cohen heeft zondag in het driehoeksoverleg met Welten gesproken over het interview. De conclusie van het gesprek was dat er genoeg basis is om verder te kunnen en willen gaan. De burgemeester heeft Welten aangegeven het niet meer te doen en dat het aan de korpschef is om de schade te herstellen. Cohen benadrukte dat het veiligheidsbeleid door de burgemeester naar buiten uit gedragen wordt. Cohen zei over zijn contact met Welten nog het volgende. "We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar de samenwerking gaat steeds beter."