Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eis 30 dagen bedreiger ambulancepersoneel

3 juni 2009, 19.46 uur · Aangepast 5 juni 2009, 11.27 uur

Officier van justitie Otto van der Bijl heeft woensdag dertig dagen celstraf, waarvan veertien voorwaardelijk, en een werkstraf van dertig uur geëist tegen de 20-jarige A.S., die in september vorig jaar ambulancepersoneel met de dood zou hebben bedreigd.

S. zei woensdag bij de politierechter dat hij zich de bedreiging niet kan herinneren. De zaak tegen A.S. is een van de meest in het oog springende van de afgelopen tijd. Op de bewuste dag was zijn 15-jarige broer  in West neergestoken en levensgevaarlijk verwond. Ambulancepersoneel probeerde te midden van tientallen nieuwsgierigen het leven van de tiener te redden. S. zou zich met een ander broertje een weg door die menigte hebben gebaand. Toen het ambulancepersoneel hun te verstaan gaf dat zij de ruimte nodig hadden om hun werk te kunnen doen en dat anders de neergestoken jongen het leven zou laten, zou S. hebben gezegd: ,,Als hij doodgaat, maak ik jou dood.''

,,Als ik iemand zou hebben bedreigd, is dat nooit de bedoeling geweest'', zo verweerde S. zich ter zitting. Volgens officier Van der Bijl dreigt door gevallen als deze het gevaar dat ambulances niet meer uitrukken. S. zat vorig jaar al zestien dagen in voorarrest. De geëiste voorwaardelijke straf moet dienen als stok achter de deur.

De zaak rond de bedreiging was het sluitstuk van een zogeheten themazitting, gewijd aan gevallen van geweld of bedreiging tegen mensen met een publieke functie. In de zaak-S. deed politierechter D. Radder niet als te doen gebruikelijk onmiddellijk uitspraak. Daarvoor was de zaak te gecompliceerd. Het vonnis volgt op 17 juni. In een aantal andere zaken deed Radder dat wel. Hij honoreerde telkens de eisen van officier Van der Bijl.

Vorige week vond de eerste zitting plaats. Het Openbaar Ministerie eiste toen een twee keer zo hoge straf als in vergelijkbare zaken waarbij de slachtoffers gewone burgers zijn. Maar de rechter vond het toen niet nodig dubbele straffen uit te delen omdat agressie nou eenmaal hoort bij het politiewerk. Volgens justitie bewaart de rechter de dubbele straf voor daders die zich agressief hebben gedragen tegen ambulancepersoneel. AT5 volgde woensdag ambulancebroerder Ron Sitek. Hij werd in september vorig jaar met de dood bedreigd terwijl hij iemand eerste hulp verleende.