Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vandaal joods restaurant voor de rechter

20 december 2017, 08.04 uur · Aangepast 20 december 2017, 09.22 uur

De man (29) die bijna twee weken geleden de ruiten van het joodse restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg insloeg, staat vanmiddag voor de rechter.

Het Openbaar Ministerie wil hem vervolgen voor vernieling en diefstal. Uit het restaurant stal de man namelijk ook een Israëlische vlag. Hij deed dat terwijl hij met een Palestijnse vlag zwaaide en volgens een getuige 'Palestina' en 'Allahu Akbar' riep. Volgens zijn advocaat Van Vliet deed de man dat uit onvrede over de uitspraak van de Amerikaanse president Trump, die een dag daarvoor Jerusalem als hoofdstad van Israël erkende.

Lees ook: Man met Palestijnse vlag slaat ruiten joods restaurant in

Terreurbeweging al-Nusra
Volgens Van Vliet is de man geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië. Hij zou daar ook gevochten hebben toen het kamp werd aangevallen door terreurbeweging al-Nusra.

Lees ook: Advocaat vandaal joods restaurant: 'Hij wilde aandacht vragen voor situatie Palestina'

De eigenaar van het restaurant Daniël Baron noemde het incident in eerste instantie 'een aanslag'. Hij vertelde erg geschrokken te zijn van de vernieling. Ook in de rest van de joodse gemeenschap zorgde de vernieling voor veel onrust.

Complexiteit van zaak
Twee dagen na zijn actie werd de vandaal alweer vrijgelaten. In eerste instantie zou hij vandaag voor de politierechter verschijnen, maar dat werd vanwege de complexiteit van de zaak toch veranderd naar de meervoudige kamer.

Lees ook: OM dient klacht in tegen advocaat joods restaurant