Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Hilwiscomplex winnen rechtszaak: einde aan extreem hoge stookkosten

21 september 2017, 23.24 uur · Aangepast 21 september 2017, 23.36 uur · Foto: AT5

Bewoners van het Hilwiscomplex in de Rivierenbuurt hebben jaren lang ten onrechte enorm hoge stookkosten betaald, zo oordeelde de rechter woensdag. Sommigen betaalden vijfhonderd tot duizend euro per maand voor een beetje warmte in huis. Boosdoener: een verwarmingsinstallatie van tachtig jaar oud.

Verhuurder Rappange weigerde al die tijd om de verwarmingsinstallatie te vervangen. Maar de hoge stookkosten door het oude systeem moesten wel door de bewoners worden opgehoest. In 2014 kregen een aantal van hen rekeningen van 6900 euro of meer voor een jaartje verwarming. 

Lees ook: Deel bewoners Hilwiscomplex radeloos door enorme energierekening

Korting van 75 procent
De rechter stelt de bewoners nu in het gelijk. Ze krijgen over 2013 en 2014 75 procent van de oliekosten terug. Bewoners krijgen over 2014 ook 75 procent korting over de elektriciteitskosten om de installatie draaiende te houden. De rechter ziet het als achterstallig onderhoud waardoor er scheefgroei in de servicekosten is ontstaan.

Lees ook: Koude douche voor bewoners van het Hilwiscomplex

Ook voor 2015
Voor 2015 loopt nog een zaak. De verwachtig is dat ook voor dat jaar een korting gaat gelden. 'Er lijkt geen reden om over het jaar 2015 anders te oordelen', aldus de rechter. 'Dat betekent dat ik niet in de schuldhulpverlening moet en hier kan blijven wonen', aldus een bewoner.