Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Laan: gemeente gaat strenger toezien op bed-bad-brood

9 juni 2017, 13.55 uur · Aangepast 9 juni 2017, 14.17 uur · Foto: Jos van Zetten

De gemeente gaat strenger toezien wie gebruik maakt van de bed-bad-broodregeling. De noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers wordt te vaak opengesteld voor mensen die daar geen recht op hebben. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. 

Dat betekent dat de gemeente de oorspronkelijk afgesproken regels gaat hanteren, en er geen ruimte meer is voor mensen die uit een visumvrij of veilig land zijn gekomen, mensen die voor langere tijd ongewenst zijn verklaard, mensen die uitgezet kunnen worden of nog in de asielprocedure zitten. Op dit moment maken 76 mensen oneigenlijk gebruik van de voorzieningen.

Wachtlijst
Nu staan veertig mensen voor wie de regeling bedoeld is op een wachtlijst. De groep die onterecht opgevangen wordt heeft drie maanden de tijd gekregen om plannen voor hun terugkeer te maken. Wanneer iemand daar niet aan meewerkt, moet de persoon vertrekken.

In de brief schrijft Van der Laan dat vooral de doorstroom in de opvang een probleem vormt. 

Lees ook: Van der Laan: Amsterdam zal altijd bed, bad, brood blijven bieden

De voorziening, die alleen bedoeld is om te overnachten, eten en douchen, heeft een sober karakter om aanzuigende werking te voorkomen.  

Bed-bad-brood is nog steeds een onuitgemaakt debat in de Tweede Kamer. De afgelopen regeerperiode zorgde het onderwerp voor een patstelling tussen regeringspartijen VVD en PvdA. In het voorjaar van 2015 viel het kabinet bijna over de illegalenproblematiek, en nog steeds is de politiek het niet eens over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Lees ook: Amsterdam mocht verwijzen naar 'bed-bad-brood'

Gemeenten zijn niet verplicht om deze groep mensen op te vangen, maar kiezen vanwege humanitaire redenen ervoor om dat wel te doen. '

Dit is de Amsterdamse rode lijn. Bij het ontbreken van een sluitend rijksbeleid neemt Amsterdam al jaren haar verantwoordelijkheid', schrijft de burgemeester in zijn brief.

'Onacceptabele inperking'
GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink noemt het besluit een 'onacceptabele inperking'. Volgens hem brengt dit de belofte dat niemand in Amsterdam op straat hoeft te slapen in gevaar. 

Aanstaande donderdag wordt het debat over de opvang van asielzoekers hervat.