Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurt loopt uit voor brand: 'Op een gegeven moment ging het helemaal los'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 juli 2016, 16.31 uur

De brand die afgelopen nacht in een woning in Noord woedde heeft heel wat los gemaakt in de buurt. 'Ik heb bij alle buren aangebeld en op de deuren geklopt van "jongens, we moeten naar buiten". Dus een aantal buren in hun onderbroek gezien, altijd fijn.'

De man die alle buren wakker maakte zag dat het eerst wel mee viel. 'In eerste instantie leek het niet zo heel erg. De politie kwam, die ging boven kijken. Maar op een gegeven moment ging het helemaal los', zegt hij.

De brand werd zo hevig, dat de schoorsteen het zelfs begaf. 'Het zag er nogal spectaculair uit in dit geval. Er zit allemaal hout onder die dakpannen. Dus dat fikt lekker en in ene was het "whoops!", kwam die schoorsteen naar beneden rollen. En toen was het helemaal sensatie natuurlijk', zegt een buurtbewoonster enthousiast.

Lees ook: [Video] Instortingsgevaar na uitslaande brand in Noord

Schoorsteen
'Mag ik het zeggen? Het was een prachtig gezicht', zegt een vrouw over het moment dat de schoorsteen naar beneden kwam: 'Je wilt het niet elke dag meemaken hoor! Maar het stortte van boven naar beneden zo op een stationwagen.' Een andere buurtbewoonster was vooral afgeleid door de knappe brandweermannen. 'Maar dat hoort niet bij zo'n ramp. Het waren echt heel veel brandweermannen. En op een gegeven moment die steekvlam, dat was schrikken.'

Inzet ME
Uiteindelijk was de halve buurt wakker en moest er volgens een getuige zelfs ME aan te pas komen om mensen op afstand te houden. 'Ze zijn echt een flink aantal uur bezig geweest met blussen. En de boel afgezet, politie aanwezig. Ik geloof dat er zelfs ME is geweest aan de andere kant omdat de mensen het erg graag wilde zien. Dus het was een hectisch nachtje, ja', zegt een van de eerste getuigen.

Bij de uitslaande brand aan de Pluvierstraat raakte niemand gewond. Een zolderverdieping brandde volledig uit. De schoorsteen die naar beneden viel, kwam bovenop een auto van een toerist terecht die hierdoor total loss raakte.