Start van hoofdcontent

Stad

nl

Deel bewoners wooncentrum Zuidoost moet nacht elders doorbrengen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 juni 2015, 21.33 uur

Veertig bewoners van seniorencomplex De Drecht in Zuidoost moeten de komende nacht elders doorbrengen. Ze mogen hun woning niet meer in, omdat tijdens een brand op dinsdagavond in hun complex mogelijk asbest is vrijgekomen.

Voor twintig andere bewoners van het complex geldt dat ze woensdag hun woning niet meer uit mogen. De zestig gedupeerden moeten de uitslag afwachten van laboratoriumonderzoek.

Lees ook: Mogelijk asbest vrijgekomen bij brand in wooncentrum Zuidoost

Woningcorporatie Stadgenoot dacht aanvankelijk om 22.00 uur de uitslag te kunnen krijgen, maar inmiddels houdt de woningbouwvereniging er rekening mee dat de uitslag pas om 02.00 uur komt. 'Dat is te laat voor bewoners om alternatief onderdak te regelen', zegt de woordvoerder van Stadgenoot. 'Wie niet terechtkan bij vrienden of familie, mag op kosten van Stadgenoot in een hotel.'

Stadgenoot ontdekte eerder dat er mogelijk asbest is vrijgekomen bij het ventileren van het pand. 'Om de rook uit het gebouw te verdrijven heeft de brandweer in de gangen panelen doorgehakt die asbesthoudend kunnen zijn. De stukken zijn naar het laboratorium gestuurd. Donderdagochtend informeren we de bewoners over de uitslag van het laboratoriumonderzoek', zegt de woordvoerder van Stadgenoot.

'Als het inderdaad om asbest gaat, zijn we donderdag nog de hele dag bezig om de gangen schoon te krijgen. De achterblijvers blijven zolang de schoonmaakwerkzaamheden duren in hun appartement. We inventariseren of ze spullen nodig hebben, die we mogelijk buitenom via de balkons kunnen bezorgen.'