Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ook De Key en Ymere keerden torenhoge ontslagvergoedingen uit

3 september 2014, 17.15 uur · Aangepast 4 september 2014, 11.29 uur

Meerdere Amsterdamse woningcorporaties hebben het afgelopen jaar enorme gouden handdrukken betaald aan vertrekkende medewerkers.

Afgelopen juli kwam al naar buiten dat Rochdale vertrekpremies betaalde die opliepen tot ruim 350.000 euro. Na vragen van de SP blijkt dat de afgelopen jaren ook bij Ymere en De Key forse ontslagvergoedingen zijn betaald. 

Al jaren probeert de politiek de salarissen en vertrekpremies van woningcorporaties beteugelen. Sinds 1 januari vorig jaar gelden er strenge regels waarbij een ontslagvergoeding maximaal 75.000 euro mag bedragen, de zogenaamde Wet Normering Topinkomens (WNT-norm). Maar niet alle Amsterdamse woningcorporaties blijken zich hier aan te houden:

Torenhoge bedragen
Woningcorporatie Rochdale keerde de voorbije jaren vijf vertrekpremies uit tot maximaal 364.000 euro. Ymere keerde twee vergoedingen uit tot maximaal 271.000 euro en bij De Key kreeg één ex-medewerker 250.000 euro mee. Zowel Ymere als De Key geven aan niet uit te kunnen sluiten dat de norm van 75.000 euro ook de komende jaren nog wordt overschreden. 

'Geen topfunctionarissen' 
Volgens het college waren de betrokken medewerkers geen 'topfunctionarissen', hierdoor was de wet niet van toepassing op hun ontslagvergoeding. 'Dit feit laat zien dat de wet op dit punt ontoereikend is', schrijft het college. Het college wil dan ook dat de regels strenger worden, maar omdat het om landelijke wetgeving gaat ligt de verantwoordelijkheid hiervoor in Den Haag. 

Flickr / Alf Melin