Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dodental vliegtuigramp loopt mogelijk nog op

26 februari 2009, 10.33 uur · Aangepast 26 februari 2009, 17.46 uur

Het dodental van de ramp met de Boeing van Turkish Airlines loopt mogelijk nog op.

Zes gewonden uit het vliegtuig dat woensdag bij Schiphol neerstortte, zijn er zo ernstig aan toe dat niet te voorspellen is of zij het overleven. Tot nu toe zijn negen doden te betreuren, onder wie zeker drie van de zeven bemanningsleden. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekendgemaakt.

Vlucht TK 1951 van de Turkse nationale luchtvaartmaatschappij verongelukte om half elf in de ochtend bij het aanvliegen. Het toestel brak in drieën. Aanvankelijk werd ontkend dat er doden waren gevallen. De oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk. In het vliegtuig zaten in totaal 134 personen.

Voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor Veiligheid stelde in het programma NOVA ,,zeer verrast'' te zijn dat het aantal doden beperkt was gebleven tot negen. Hij stelde dat de vliegers van het toestel verpletterd zijn, toen een instrumentenpaneel achter hun rug de cockpit binnenkwam. De oorzaak was het plotselinge afremmen van het toestel in de modder, aldus Van Vollenhoven.

Van de inzittenden zijn er 86 gewond naar elf ziekenhuizen in de wijde omtrek gebracht. Behalve de 6 passagiers die in kritieke toestand verkeren, zijn er 25 zwaargewonden en 24 lichtgewonden. Van 31 inzittenden moet nog worden vastgesteld wat het letsel precies is. Zestig ambulances spoedden zich naar de akker langs de A9 waar het vliegtuig neerkwam. In totaal werden 750 hulpverleners ingezet bij de ramp.