Start van hoofdcontent

Stad

nl

Woede op Facebook om 'onterechte aanhouding'

29 mei 2014, 13.55 uur · Aangepast 8 juli 2014, 17.37 uur

Er is commotie op Facebook ontstaan vanwege beelden van een hardhandige aanhouding door de politie. Die zou onterecht zijn.

De beelden zijn sinds gistermiddag meer dan 2500 keer gedeeld op Facebook. Te zien is hoe een jonge man op station Bijlmer-ArenA door een behoorlijke politiemacht aangehouden wordt. Volgens omstanders is hij echter onschuldig.

De verdachte zou zelfs een ruzie tussen andere jongens en een toezichthouder hebben willen sussen. Op Facebook wordt het filmpje gedeeld met teksten als 'Machtsmisbruik politie!', 'Schandalig, echte criminelen durven ze niet zo te pakken' en 'Gaan onze (Amsterdamse) volkvertegenwoordigers hierover vragen stellen?'.

Voor het gefilmde incident, gaf een andere verdachte een toezichthouder een vuistslag op zijn strot. De politie hield deze verdachte samen met twee anderen aan.

Een vierde man, die op de beelden, bemoeide zich met de aanhoudingen. 'Dat is niet aan hem, om zich te bemoeien met een aanhouding', laat de politie weten. Omdat de man op de beelden zich ook niet kon legitimeren is hij aangehouden.

Filmpje
Opvallend is overigens ook dat de agent met de dikke buik de filmer filmt. Dat lijkt steeds meer een trend, dat agenten filmende burgers terugfilmen. Waarom is niet helemaal duidelijk.