Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drugsverleden? 'Dan niet zomaar een sociale huurwoning'

8 januari 2014, 17.51 uur · Aangepast 10 januari 2014, 18.00 uur

In een aantal Amsterdamse wijken worden potentiële bewoners van een sociale huurwoning eerst gescreend voor ze mogen verhuizen.

Mensen die bijvoorbeeld een drugsverleden of een geschiedenis van betalingsachterstanden hebben komen op deze manier niet zomaar in aanmerking voor een sociale huurwoning. In de Dichterswijk in Nieuw-West loopt een dergelijke proef al een tijdje. Net als in Holendrecht in Zuidoost. 

De VVD wil dit recept na de verkiezingen in meer kwetsbare wijken toepassen. 'Voor zittende huurders in dit soort wijken is het beter als je probeert de armoede te doorbreken en voorkomt dat er mensen instromen die wellicht voor problemen zorgen', stelt VVD-raadslid Daniël van der Ree. 

'Stoerdoenerij'
Maar GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot-Wassink wijst de VVD er op dat de screening in de Dichterswijk op veertig nieuwe huurders pas één 'code rood' heeft opgeleverd. Ook nam de overlast er nauwelijks af. 'Dat laat volgens mij zien dat deze maatregel bedoeld is om stoer te doen, zonder dat het nou de Amsterdammers helpt'.