Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Veel meer dakloze jongeren dan gedacht'

29 november 2013, 08.59 uur · Aangepast 29 november 2013, 20.51 uur

Er zijn in de stad veel meer dakloze jongeren dan gedacht. Twee keer meer zelfs dan de gemeente denkt.

Dat zeggen althans betrokken organisaties in De Telegraaf. In totaal zijn er in Nederland 9.000 jongeren (tot 23 jaar) zonder vaste woon- of verblijfplaats. Meestal leven ze in de grote steden. Volgens de gemeente zijn er in Amsterdam echter maar 217 dakloze jongeren.

De gemeente zou zich echter vooral richten op een kleinere groep ernstigere gevallen. Organisaties zoals Stichting Zwerfjongeren Nederland vrezen dat de overige zwerfjongeren zo uit beeld verdwijnen.

Niet op straat
Vaak kunnen zwerfjongeren wel bij een vriend of vriendin logeren en ze leven dus niet per se op straat. 'Maar daar zit wel het probleem. Het gebrek aan een vaste verblijfplaats zorgt voor heel veel onrust en stress. Terwijl deze groep zich juist zou moeten richten op school, het vinden van een baan en eventueel een huis', aldus Hella Masuger, directeur van de Stichting Zwerfjongeren Nederland.

De problemen zouden groot zijn. 'Zestig procent heeft een jeugdzorgverleden, zeventig à tachtig procent gebruikt drugs en ze hebben bijna allemaal schulden. Ook heeft een grote groep vaak psychische problemen. Dat maakt de aanpak extra moeilijk', zegt Masuger.