Start van hoofdcontent

Stad

nl

'De hooligans bleken van de politie te zijn'

21 november 2013, 18.29 uur · Aangepast 23 november 2013, 18.30 uur

Onder grote belangstelling van Schotse media verdedigden zes opgepakte Celtic-supporters zich vandaag voor de rechter.

'Alles wat we gedaan hebben was vechten voor ons leven. Ik lag op de grond en zat onder het bloed. Ik dacht dat ik neergestoken was. Ik wist niet wie het was. Ze zeiden niet dat ze van de politie waren en ze lieten ook geen insignes zien. Ze gebruikten verschrikkelijk geweld en iedereen raakte gewond', vertelde één van de Schotten.

De agenten kwamen optreden nadat de Celtic-supporters werden getreiterd door Ajax-fans die hun vlaggen en sjaaltjes kwamen stelen. Een avond eerder waren Schotten al aangevallen door Amsterdamse hooligans. De Celtic-supporters dachten naar eigen zeggen dat de agenten in burgers dus hooligans waren.

Nog geen uitspraak
De zitting is enorm uitgelopen en de uitspraak nog niet eens bekend. De advocaat van de Schotse supporters, die werden opgepakt na rellen rond het Champions League-duel Ajax - Celtic, wilde dat het OM niet ontvankelijk wordt verklaard in de zaak.

'In lekentaal betekent dat dat de politie er een dusdanig potje van heeft gemaakt dat het OM zijn recht heeft verspeeld om deze jongens nog te vervolgen', vertelt advocaat Christiaan Visser. 'Er is van de kant van de politie veel te weinig opgeschreven over deze complexe zaak. Als de rechter het OM wel ontvankelijk verklaart, wil ik dat er veel uitgebreider onderzoek wordt gedaan'.