Start van hoofdcontent

Stad

nl

Celtic-fans verdacht van openbare geweldpleging

19 november 2013, 21.06 uur · Aangepast 20 november 2013, 13.51 uur

Zes supporters van de Schotse voetbalclub Celtic, opgepakt bij de ongeregeldheden rondom het Champions League wedstrijd Ajax-Celtic, is openbare geweldpleging in vereniging ten laste gelegd.

In totaal arresteerde de politie 44 mensen die zich misdroegen. Nu is duidelijk waarom precies. De zes Schotten worden onder andere beschuldigd van het gooien van harde voorwerpen en het slaan en schoppen van politieagenten. Dit geweld richtte zich volgens de tenlastelegging richting zowel agenten in burger als normale agenten. 

Politie
Tijdens de ongeregeldheden raakten er acht agenten gewond, waarvan er een zelfs bewusteloos geslagen werd. Het geweld wat de politie tegen de voetbalfans gebruikte is volgens de politie zelf terecht; ze vochten voor hun leven en hadden volgens commissaris Jan Pronker zelfs bijna hun pistool getrokken.

Schotten
Volgens de Schotten werden zij door de politie geprovoceerd door de aanvallen van de agenten in burger. Van de zes verdachten zitten er nog twee vast, de overige vier zullen voor de rechtszaak terug moeten komen. De pro forma zitting van de zaak is aanstaande donderdag.