Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie-uitleg Celtic-arrestatie rammelt

14 november 2013, 19.15 uur · Aangepast 16 november 2013, 19.30 uur

De uitleg die de politie geeft over de hardhandige arrestatie van een Celtic-fan op de Dam vorige week lijkt te rammelen.

Dit blijkt uit het proces-verbaal dat is geschreven naar aanleiding van de arrestatie. Hierin stelt de politie onder meer uitgebreid dat de bewuste fan 'met gebalde vuisten meerdere malen in het gelaat van een collega stompte', maar wordt de omschrijving van de arrestatie van de fan, die onder meer meerdere knietjes en een schop in zijn kruis krijgt, afgedaan als 'meerdere malen een klap'.

Wat ook opvalt is dat politiecommissaris Jan Pronker vandaag in de Volkskrant over de arrestatie zegt dat 'de man die knietjes kreeg zó dronken was, dat hij niet reageerde op pijnprikkels'. Over de vermeende dronkenschap van de man is echter in het proces-verbaal niks te lezen. 

Nog geen reactie Van der Laan 
Burgemeester Van der Laan stelde vandaag in de commissie Algemene Zaken nog niet te willen oordelen over het door de politie gebruikte geweld. Hij wil wachten op een feitenrelaas.

Protest 
Volgens supportersverenigingen van Celtic zijn de twee Celtic-fans die nu nog vastzitten 'geslagen, onterecht opgepakt en vals beschuldigd en blijven zij doelwit van het Nederlandse rechtssysteem'. Vrijdagmiddag willen ze betogen bij de Nederlandse ambassade in de Ierse hoofdstad Dublin. De Ierse politie houdt een oogje in het zeil. Mogelijk zijn er ook supportersprotesten bij de Nederlandse ambassade in Londen en bij het honorair consulaat in de Schotse hoofdstad Edinburgh.