Start van hoofdcontent

Stad

nl

Huwelijk kindermisbruiker Robert M. voorbij

15 oktober 2013, 18.00 uur · Aangepast 16 oktober 2013, 09.32 uur

Het huwelijk van kindermisbruiker Robert M. komt ten einde, zijn echtgenoot Richard van O. heeft echtscheiding aangevraagd.

Dat heeft Van O.'s advocaat, Erik van Kregten, dinsdag meegedeeld. Van O. (40) 'wil meer afstand nemen van Robert M', aldus de raadsman. 'De liefde is over.'

Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde M. (30) in april tot 19 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Van O. kreeg 4,5 jaar, na een eis van 12 jaar. Hij komt naar verwachting in december vervroegd vrij. M. misbruikte tientallen zeer jonge kinderen en legde veel van dit misbruik op beeld vast.

Terugkeer Van O.
Van O. heeft geen proefverlof gehad en zal dat ook niet krijgen. Hij bereidt zich in de gevangenis voor op zijn terugkeer in de maatschappij, aldus Van Kregten. Het is nog niet bekend waar Van O. zich na zijn vrijlating zal vestigen.

Volgens Van Kregten wordt eraan gewerkt om Van O. met 'een minimum aan maatschappelijk onrust' zijn leven weer te laten opbouwen. Robert M. en Richard van O. traden in 2004 in het huwelijk. De mannen hadden elkaar via internet leren kennen.

Robert M., geboren in Letland, werd in Duitsland veroordeeld wegens het verspreiden van kinderpornografie. Daarna heeft Van O. hem naar Nederland gehaald, M. trok bij hem in.